Nazaj
Strokovnjakom Telekoma Slovenije po dveh tednih uspelo vzpostaviti povezavo

Ljubljana, 17. oktobra 1997 - ARNES-ova 10 Mb ATM povezava preko Dunaja v omrezje TEN-34 sedaj vendarle deluje.


Telekom omrežje ARNES odrezal od Evrope

Ljubljana, 1. oktobra 1997 - Slovensko akademsko omrežje ARNES, ki v Internet povezuje slovenske raziskovalne in izobraževalne ustanove, od 1. oktobra od 10h naprej nima več 2 Mb povezave v evropsko omrežje EuropaNET, ves promet pa se usmerja prek 2 Mb povezave v ZDA, ki po trditvah predstavnikov ARNES-a ni kvalitetna in se paketi izgubljajo.

Telekom Slovenije bi moral do 1. oktobra zagotoviti novo 10 Mb povezavo v TEN-34 po ATM tehnologiji, vendar jim to ni uspelo, stara povezava pa je bila kljub temu ukinjena.

Ker je prek ARNES-a v svet povezan tudi slovenski parlament, je skupina osmih poslancev na vlado naslovila zahtevo, naj nemudoma in brez odlašanja naredi vse za ponovno vzpostavitev povezave Slovenije v Evropo.

Telekom v sporočilu za javnost odgovarja, da nova povezava deluje že od 1. oktobra, torej gre očitno za slabo sodelovanje med ARNES-om in Telekomom. Predstavnik Telekoma Slovenije je sicer še prvega oktobra na TV Slovenija priznal zamudo in napovedal, da bo povezava najverjetneje delovala že naslednji dan, 2. oktobra.


Uvajanje novih tehnologij zahteva tudi ustrezno znanje in na žalost se zadnje čase pogosto dogaja, da Telekom pri tem ni najbolj uspešen.

HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)