Nazaj
Ponudniki dostopa na Internet so se seznanjali z novostmi

Ljubljana, 3. decembra 1998 - Slovensko združenje ponudnikov dostopa na Internet - SISPA - je danes v Ljubljani organiziralo seminar, na katerem so se člani seznanili s trenutnim stanjem in novostmi na področju Interneta.

Dušan Caf, predstavnik GZS, je predstavil oceno strategije republike Slovenije na področju telekomunikacij. Slovenija na področju telekomunikacij zaostaja za ostalimi pridružitvenimi članicami evropske skupnosti, po mnenju nekaterih se lahko primerjamo samo še z Romunijo. Za razliko od ostalih držav pri nas smernice razvoja določa vlada, namesto da bi jih določal trg. Tudi glede liberalizacije terminalske opreme je vse ostalo samo na papirju, tako da so GSM telefoni zaradi potrebnih Atestov pri nas še vedno dražji kot v tujini. Po načrtih naj bi imeli do konca leta 2000 pri nas 42 telefonov na sto prebivalcev.

Barbara Povše iz ARNES-a je predstavila postopek dodeljevanja domen pod oznako .si, kar je dvočrkovna oznaka za Slovenijo po ISO 3166 standardu. Domene postajajo več kot zgolj naslov, dobile so ekonomsko vrednost. Slovenija na tem področju spada še med države z manjšim številom domen in ima zato stroga pravila registracije, ki preprečujejo zmedo. Domeno trenutno dodelijo samo registriranim podjetjem, društvom in organizacijam, obstajajo pa predlogi, da bi nekoč v prihodnosti domene lahko poimenovali tudi po blagovnih znamkah. Pod oznako .si je trenutno delujočih okoli 3.000 domen, vsak mesec ARNES dodeli okoli 150 novih domen.

Benjamin Zwittnig iz ARNES-a je opisal vpis domen v glavni domenski strežnik za domene .si, preko katerega slovenska domena postane dosegljiva s celega sveta. Po registraciji domene podjetje pooblasti ponudnika dostopa na Internet za upravljanje z domeno in zaprosi za vpis v glavni strežnik. Postopek preverjanja pravilnosti podatkov bo v prihodnje še dodatno avtomatiziran in zaščiten z uporabo kodirnega ključa.

Gorazd Božič iz ARNES-a je spregovoril o raziskovanju varnostnih incidentov in SI-CERT-u, ki skrbi za koordinacijo in sodeluje s tujimi ustanovami za raziskovanje vdorov, obveščanje in priporočila glede zaščite računalniških omrežij pred vdori. Predstavljena so bila osnovna priporočila za zaščito omrežij, ponudniki naj bi svoje stranke poučili o ustreznih varnostnih rešitvah.

Andrej Rupnik iz uprave kriminalistične službe MNZ je predstavil stanje na področju računalniškega kriminala v Sloveniji. Računalnik postaja orodje za različna kriminalna dejanja. Poleg ponarejanja listin in denarja, kršenja avtorskih pravic (pri nas naj bi obstajalo kar 25 piratskih hiš) se računalniki uporabljajo tudi za kloniranje telefonov, generiranje kreditnih kartic in širjenje otroške pornografije. Pri kriminalnih dejanjih povzročenih preko Interneta (vdori v sisteme, kraja podatkov, oviranje poslovanja) se pojavi dodaten problem globalizacije. Storilec namreč lahko škodo povzroči v drugih državah. Zaradi počasnega sodstva pri nas kriminalna dejanja pogosto zastarajo, poleg tega zakonodaja še ne pozna nekaterih novih oblik računalniškega kriminala.

Na žalost pa na seminar ni bilo predstavnikov Uprave RS za telekomunikacije, ki naj bi povedali, kako si predstavljajo dodeljevanje IP številk na področju Slovenije. Po novem pravilniku naj bi namreč to namesto Internetnih ponudnikov odslej počeli oni.


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)