Nazaj
Telekom bi brezplačno pošiljal račune uporabnikom ARNES-a

Ljubljana, 6. januarja 2001 - Upravni odbor ARNES-a, ki ga je lanskega septembra z malo zmešnjave (ista članica naj bi hkrati zasedala kar dva sedeža) postavila takratna Bajukova vlada, je v četrtek izglasoval razrešitev dosedanjega direktorja ARNES-a Marka Bonača. Od šestih članov UO se je glasovanja vzdržal mag. Avgust Jauk (uslužbenec ARNES-a), dr. Aleš Mihelič pa je menil, da razrešitev direktorja ne bo prinesla rešitve in je glasoval za odstop UO ARNES-a, za odstavitev Marka Bonača pa so glasovali predsednik UO dr. Jurij Tasič, dr. Sašo Tomažič, dr. Borka Jerman Blažič, dr. Mitja Štular in dr. Aleš Mihelič. Pri razrešitvi je zanimivo to, da lahko UO razrešitev ministrstvu le predlaga (ministrstvi za šolstvo in za znanost se prav sedaj združujeta).

Sporen naj bi bil predvsem način klicnega dostopa do interneta. Obstajajo tri možnosti dostopa do interneta: običajna telefonska številka po 4,36 SIT na minuto, številka 0889 po 2,5 SIT na minuto, pri čemer obračun opravlja Telekom Slovenije, in številka 0880 po 2,02 SIT na minuto, pri čemer obračun opravlja naročnik storitve, npr. ARNES. Čeprav ima ARNES s strani Uprave Republike Slovenije za telekomunikacije (URST) dodeljeni obe številki (0880 32 330 in 0889 32 330) in pripravljeno vso potrebno opremo, pa je po dopisu Telekoma Slovenije za ponovno preučitev ustreznosti minister za promet in zveze Bergauer izdal novo odločbo in priklop številke 0889 (za katero bi račune izstavljal Telekom, tako kot že doslej za običajno številko) zavrnil, zaradi česar je ARNES sprožil upravni spor (ki še čaka na vrsto, zadeva namreč ni tako urgentna, kot so bile naprimer duševne bolečine sedanjega direktorja Telekoma). Problem številke 0880 pa je predvsem izstavljanje in izterjava računov 35.000 uporabnikom omrežja ARNES, saj bi se moral ARNES ukvarjati tudi z birokracijo. Tako je upravni odbor predlagal Telekomu, naj šest mesecev kar Telekom pošilja račune ARNES-ovim uporabnikom (tu se mogoče lahko postavi tudi vprašanje varovanja osebnih podatkov). Telekom je predlog seveda z navdušenjem sprejel. Ni pa jasno, kaj bi se zgodilo čez pol leta. Najenostavneje bo seveda, da Telekom še naprej pošilja račune, saj bo sistem pošiljanja takrat že utečen.

Drug problem je izjava o nekonfliktnosti interesov (da nimajo poslovnih odnosov s telekomunikacijskimi podjetji), ki je člani UO niso želeli podpisati. Pravijo, da je niso podpisali zato, ker ministrstvi tega od njih nista zahtevali, da pa z vsebino izjave sicer nimajo težav.

Bonač se tudi ni strinjal s petletno pogodbo z Telekomom, po kateri naj bi ministrstva letno direktno Telekomu plačevala 390 milijonov tolarjev. Po mnenju UO ARNES-a naj bi bila pogodba izjemno ugodna glede na sedanje stroške, ki naj bi znašali 2,3 milijarde tolarjev. Marjan Podobnik, direktor Telekoma, je pogodbo s tedanjo Bajukovo vlado podpisal v petek, na zadnji delovni dan pred parlamentarnimi volitvami. Pogodba zagotavlja, da se cena ne bo višala, nič pa ne govori o pričakovanem nižanju cen. Povezave je možno najeti ceneje tudi pri drugih ponudnikih (ELES, Slovenske železnice), zato bi bilo bolj smiselno na javnem razpisu izbrati najboljšega ponudnika.

Danes je 6. januar 2001. Čeprav naj bi bil telekomunikacijski trg v Sloveniji liberaliziran že od 1. januarja, pa novi zakon o telekomunikacijah še vedno ni sprejet, saj so za prihodnost naše države bistveno bolj pomembne (nore) krave in davek na pivo. Telekom je tudi še vedno v večinski lasti države, ni prišel v kotacijo Ljubljanske borze, leta 2000 naj bi imel najmanj za polovico manjši dobiček od napovedanega, država mu ni hotela pomagati pri nakupu makedonskega telekoma, Marjan Podobnik pa je kljub menjavi oblasti še vedno generalni direktor. Bomo pa menda v kratkem dobili ministra za informacijsko družbo (kandidat je nekdanji minister za okolje in prostor Pavel Gantar). Predstavniki stranke LDS so sicer v predvolilnih pogovorih preko spletnih strani in v Cankarjevem domu obljubljali zelo lepo telekomunikacijsko/informacijsko prihodnost. Bomo videli.

Marko Bonač ostaja direktor ARNES-a

Vlada je na seji 11. januarja 2001 sklenila, da Marko Bonač, ki ga je prejšnji teden s položaja direktorja odstavil ARNES-ov upravni odbor, ostaja direktor. Sklep sta podpisala Lucija Čok, ministrica za šolstvo, in Dušan Keber, minister za znanost in tehnologijo. V njem piše, da Marko Bonač po mnenju številnih uporabnikov omrežja in storitev ARNES-a svoje delo opravlja profesionalno in v korist raziskovalnega in izobraževalnega področja, zato glede na doslej ugotovljena dejstva ni nobenega razloga za njegovo razrešitev.


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)