Nazaj
Marjan Podobnik postal predsednik uprave Telekoma Slovenija

16. junij 2000 - Nova vladna koalicija je kljub začetnemu nasprotovanju (Finance, 16.7.2000) ministrskega predsednika Andreja Bajuka in predsednika SDS Janeza Janše za prvega moža Telekoma postavila Marjana Podobnika, podpredsednika združene stranke SLS+SKD Slovenska ljudska stranka. Predvsem Američani naj bi od nove vlade pričakovali hitro privatizacijo Telekoma.

Dosedanji predsednik uprave Peter Tevž je odločitev vlade ocenil kot voljo večinskega lastnika družbe, ki jo je potrebno spoštovati. Dosedanje sodelovanje s Podobnikom je ocenil kot korektno in mu zaželel vse najboljše na novem delovnem mestu. Z delom uprave, kateri je predsedoval, sicer ni bil najbolj zadovoljen, vendar pa niso naredili nobene odločilne napake. Za vodenje Telekoma po njegovem mnenju predsednik uprave poleg poznavanja financ in tujih jezikov ter osnovnega poznavanja telokomunikacijske tehnologije potrebuje tudi izredno dober občutek za delo z ljudmi ter veliko potrpljenja. Tevž bo zaradi razrešitve sprejete zaradi nekrivdnih razlogov prejel odpravnino v višini šestih bruto plač, okrog šest milijonov tolarjev.

Imenovanju nasprotuje združenje Manager, odvetnik Stojan Zdolšek (zagovornik Mladine v tožbi Marjana Podobnika) pa je na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil tožbo proti Telekomu ter sodišču predlagal, naj imenovanje razveljavi. Sklicuje se na zakon o gospodarskih javnih službah, ki v svojem 27. členu določa, da direktorja imenuje in razrešuje ustanovitelj javnega podjetja na podlagi javnega razpisa pod pogoji, na način in po postopku, ki ga določa statut družbe. Javnega razpisa ni bilo, po statutu pa je za predsednika, podpredsednika ali člana uprave lahko imenovana le oseba, ki ima poleg zakonsko izpolnjenih pogojev visoko strokovno izobrazbo, najmanj tri leta delovnih izkušenj na vodilnih mestih ali v organih družbe podobne velikosti ter podobne strokovne, organizacijske in druge sposobnosti za opravljanje najodgovornejših del. Tega, kolikor "mu je znano", naj Marjan Podobnik ne bi imel.

Marjan Podobnik je sicer svetu Telekoma Slovenije danes predstavil svoj program:

  1. organizacija podjetja za uspešno poslovanje v pogojih popolne liberalizacije trga telekomunikacijskih storitev
  2. bistveno izboljšati odnos do uporabnikov in še povečati kakovost storitev
  3. del sredstev, do sedaj namenjenih intenzivnemu oglaševanju, bolj smotrno nameniti sponzoriranju internetskega dostopa za mlade in omogočiti ugodnejše pogoje za dostop do telekomunikacijskih storitev za knjižnice in akademske kroge

Telekom Slovenije je bil med slovenskimi podjetji z 7,9 milijarde tolarjev dobička v letu 1999 na prvem mestu.


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)