Nazaj
DigiTel bo poiskal pravno zaščito tudi v tujini

Ljubljana, 17. novembra 1997 - Družba DigiTel je na današnji tiskovni konferenci predstavila delno odločbo ustavnega sodišča Slovenije, v kateri je sodišče odločilo, da so državni organi napačno interpretirali določila prejšnje zakonodaje in z dodelitvijo dovoljenj za GSM samo enemu operaterju - Mobitelu - vzpostavili protiustaven in protizakonit monopolni položaj.

V sodelovanju z družbenikom družbe DigiTel, ameriškim podjetjem Vanguard Cellular inc., so preko odvetniške agencije Stanbroock in Hoopers pričeli z dejavnostmi sprožitve mednarodnih postopkov in s pritožbami na komite evropske skupnosti, na evropsko komisijo zaradi preprek za svoboden pretok blaga in storitev ter preprečevanje konkurence ter na oddelek za trgovino ZDA. Hkrati so napovedali vložitev odškodninske tožbe v znesku med 4,5 in 5 milijoni dolarjev proti Republiki Sloveniji.

Kot je pojasnil Janko Pučnik, DigiTelov odvetnik, si je DigiTel tri leta prizadeval, da bi kršitve zakonodaje uredil v Sloveniji, ker pa se je izkazalo, da nimajo sogovornika, je to ameriškega partnerja spodbudilo v internacionalizacijo vprašanja. DigiTel je vložil tudi civilne tožbe v višini 25 milijonov tolarjev proti štirim državnim uradnikom (Jože Klešnik, Zvonko Bajec, Stanko Perpar, Igor Umek).

Član uprave družbe DigiTel Boris Milevoj pa je povdaril, da so bili vedno pripravljeni sprejeti sistemsko rešitev v obliki koncesije za opravljanje GSM storitev, vendar pa je vlada dala prednos enemu ponudniku storitev in to celo zastonj, ostalim pa nezakonito preprečevala dostop. Povedal je tudi, da razpis za koncesijo za DigiTel ne predstavlja nobene ovire, saj so za koncesijo pripravljeni ponuditi največ.


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)