Nazaj
V Sloveniji 180.000 aktivnih uporabnikov Interneta

Ljubljana, 18. januarja 1999 - Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani so danes predstavili knjigo Internet v Sloveniji. V knjigi je na tehnološki, komunikološki in metodološki način predstavljeno omrežje Internet. Povzeti so tudi najpomembnejši rezultati projekta RIS (Raba Interneta v Sloveniji) med leti 1996 in 1998.

Število uporabnikov Interneta še vedno linearno raste. V Sloveniji je trenutno 180.000 aktivnih uporabnikov Interneta. Kljub nezaupanju do virtualnega plačevanja se elektronsko poslovanje med uporabniki širi in v letu 1998 je preko Interneta kupovalo že nekaj deset tisoč slovenskih uporabnikov. Kupovali so predvsem knjige in CD plošče, večinoma v tujini, in potrošili protivrednost več milijonov DEM.

Na Internet je povezanih že 80 odstotkov velikih podjetij in več kot polovica malih podjetij. Dve tretjini malih podjetij in več kot polovica velikih podjetij je povezanih preko omrežja SiOL, medtem ko za dostop od doma dobra polovica uporablja ARNES.

Pri ocenjevanju vloge posameznih institucij pri razvoju Interneta so anketiranci najbolj kritični do parlamenta in vlade ter Telekoma Slovenije.

Ugotovitve in analize so dosegljive tudi preko prenovljenih spletnih strani http://www.ris.org/si .


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)