Nazaj
Tretja skupščina delničarjev Telekoma

Ljubljana, 21. september 2000 - Dobiček Telekoma, Mobitela in Siola je lani znašal 7,9 milijarde tolarjev. Dividenda za leto 1999 bo 310 tolarjev bruto na delnico. Borzni posrednik Alain Al Soufi iz borzne hiše BPH je upravi povedal, da je tak dobiček za družbo s 160 milijardami tolarjev kapitala zelo majhen ("beden", primeren za tekstilno panogo) in zanimalo ga je, zakaj so načrtovani letošnji dobiček z 15,4 milijarde tolarjev znižali na 8,6 milijarde tolarjev. Po njegovem mnenju bi na delujočem trgu managerji podjetja, ki ima 10 ali 20 odstotkov manj dobička od napovedanega "leteli", ne pa da se dobiček enostavno prepolovi.

Predsednik uprave Marjan Podobnik je pojasnil, da so razlogi za tak lanski dobiček v uvedbi davka na dodano vrednost, zaradi katerega naj bi imel Telekom v javnih storitvah 2,3 milijarde tolarjev izgube. Letošnji dobiček pa naj bi bil manjši zaradi lanske spremembe tarifnega sistema.

Podpredsednik uprave Telekoma Miran Kramberger je povedal, da se s tujim strateškim partnerjem še ne pogovarjajo. Model privatizacije ki so ga pripravili pri PriceWaterHouseCoopers pa bodo komentirali potem, ko ga bo komentirala vlada, ki ga je tudi naročila.

Član uprave Adolf Špenko je povedal, da preštevilčenje poteka po načrtih.


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)