Nazaj

V Slovenijo prihaja drugi GSM sistem

Ljubljana, 22. januarja 1997 (MOREL)- Predstavniki podjetja Digitel, ki ga sestavljajo druzbe Factor iz Ljubljane, Feniks iz Novega mesta in Vanguard Cellular system iz ZDA so danes predstavili svoj projekt Urban, ki bo na slovenskem in evropskem trziscu omogocil kupcem popestritev izbire storitev s podrocja mobilnih telekomunikacij.

Podjetje Digitel naj bi tako postal drugi izvajalec storitev mobilne telefonije v Sloveniji, njegovo omrezje pa naj bi bilo kompatibilno tudi z ameriskim. Pred dnevi so dobili dovoljenje za poskusno izvajanje storitve GSM sistema mobilnih telekomunikacije v Sloveniji in to na obmocju Ljubljane in severozahodnega cestnega kriza do karavanskega predora. Nalozba za poskusno obratovanje naj bi stala stiri milijone dolarjev, celotna nalozba v projekt Urban pa 45 milijonov dolarjev. Kot je povedal direktor Franc Cimzar nameravajo sele po uspesnem zakljucku poskusnega delovanja zaprositi za stalno dovoljenje. Takrat naj bi uporabnikom svojih ponudili cenejse in kakovostnejse storitve, kot jih danes ponuja edini monopolni distributer GSM sistema Mobitel.

Glede na reakcijo Uprave za telekomunikacije, ki je se je oglasila, ces da v casu poskusnega obratovanja sistema Urban podjetje Digitel ne more komercialno trziti teh storitev, kar v Digitelu niti niso nikoli nameravali, potem njihova pot do dovoljenja za obratovanje ne bo lahka. Uporabniki pa bomo ocitno se nekaj casa morali uzivati storitve samo enega monopolnega ponudnika tovrstnih komunikacij.

(Vir: http://www.kabi.si/si21/morel/go.html )


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)