BULDOZER
Diskografija

Skupina BULDOZER je nastala pred dobrimi dvajsetimi leti, spomladi leta 1975. Ze na takratnem BOOM festivalu v Zagrebu je s prvimi nastopi vzbudila pozornost obcinstva in nekaterih diskografskih his. Tako je pri PGP Beograd ze konec istega leta izsla prva velika plosca "Pljuni istini u oci".
ALBUM 1 "PLJUNI ISTINI U OCI".
Plosca je dvignila precej prahu. Na eni strani vec ali manj pozitiven odziv poslusalcev, na drugi strani pa ostre in negativne reakcije tedanjih dezurnih moralistov, zascitnikov mladih in cuvajev "svetlih idealov". Pri PGP Beograd so zato plosco, kljub velikemu povprasevanju, za vsak slucaj prenehali tiskati, sledile pa so tudi uradne in neuradne prepovedi koncertov.

V tistem casu so BULDOZER - ji nastopali tam, kjer je bilo pac mogoce, oktobra 1976 pa so pripravili in posneli materiale za drugo plosco "Zabranjeno plakatirati". Ceprav so na zeljo PGP-ja spremenili nekatera sporna besedila, so posneti trakovi obticali v uredniskih predalih.
ALBUM 2 "ZABRANJENO PLAKATIRATI"

Po skoraj enem letu pa je slovenska diskografska hisa HELIDON od PGP Beograd odkupila posnetke in novembra 1977 je plosca "Zabranjeno plakatirati" koncno izsla. Helidon je kasneje od PGP odkupil tudi prvo plosco in BULDOZER- ji so HELIDON-u ostali zvesti do danes.

Osnovno vodilo BULDOZER - jev je bilo nastopati cim vec v zivo in po izidu druge plosce se je polozaj nekoliko izboljsal, saj so jih poslusalci lahko videli in slisali v vseh vecjih krajih tedanje Jugoslavije.

Leta 1979 so BULDOZER - ji glasbeno opremili hrvaski film "Zivi bili pa vidjeli" in za svoje delo za najboljso filmsko glasbo na festivalu v Puli dobili prestizno priznanje ZLATO ARENO. Nagrajena glasba je izsla tudi na plosci. Ucinek visoke kulturne nagrade je bil za skupino vec kot blagodejen, odpirati so se zacele do tedaj prepovedane dvorane in posamezniki, ki so "v imenu ljudstva" zavirali delovanje skupine, so ostali brez pravih argumentov.
ALBUM 3 "ZIVI BILI PA VIDJELI".


September leta 1980 je prinesel novo veliko plosco "Izlog jeftinih slatkisa", ki je ostala vse do danes najbolje prodajana plosca skupine BULDOZER.
ALBUM 4 "IZLOG JEFTINIH SLATKISA",

Skladba "Zene i muskarci" s te plosce je kmalu nato izsla (skupaj s skladbo "Slovinjak punk") na mali plosci in resnicno postala prava vsejugoslovanska uspesnica.
ALBUM 5 "ZENE I MUSKARCI",

Koncerti so se vrstili, vse od tistih v velikih sportnih dvoranah v Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Novem Sadu, Splitu, Skopju in Beogradu pa vse do manjsih od Jesenic do Stipa v Makedoniji.

BULDOZER si leta 1981 s tematsko mini LP plosco "Rok end roul" privosci avtorski izlet na podrocje klasicnega rock & roll-a in rockabilly-ja.
ALBUM 6 "ROK END ROUL",


Medtem, ko so BULDOZER - ji veliko koncertirali je HELIDON leta 1982 izdal dvojni album "Ako ste slobodni veceras", ki je bil posnet na dveh koncertih v zagrebskem glasbenem klubu Kulusi}.
ALBUM 7 "AKO STE SLOBODNI VECERAS",

Plosco "Nevino srce", ki je izsla decembra 1983 je skupina predstavila na petih velikih koncertih v sportnih dvoranah v Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Novem Sadu in Beogradu ter tako zakljucila eno obdobje svojega delovanja.
ALBUM 8 "NEVINO SRCE",

Sledi celih sest let "hibernacije" skupine, ki jo je sredi leta 1989 na kratko prekinil izid kompaktne plosce "Nova vremena", zbirke skladb nastalih med leti 1975 in 1983. Tedaj se je HELIDON se posebej izkazal, saj je bila to prva rockovska kompaktna plosca, ki je izsla v tedanji Jugoslaviji. Kasneje sta v obliki kompaktne plosce izsla tudi prva dva albuma, ostali pa so v pripravi.
ALBUM 9 "NOVA VREMENA",

Leta 1990 so se clani skupine BULDOZER zaceli obcasno sestajati na neobveznih vajah, preizkusali nove zamisli, preigravali nove fraze,... Pocasi je vse skupaj preraslo v bolj resno delo in odlocili so se ponovno oziveti skupino ter posneti novo plosco.
Leta 1992 so zaceli snemati in septembra 1993 je prakticno koncana plosca zakljucila svojo zalostno pot v pozaru, ki je povsem unicil studio Tivoli. BULDOZER - ji so po kratkem predahu plosco na novo posneli v domacem studiu Cinc.

In septembra 1995 je koncno izsla dolgo pricakovana kompaktna plosca "Noc".
ALBUM 10 "NOC",


© Si21