STOP
ema '97

Slika NOC POLNE LUNE IN DOLGIH NOSOV

Mogoce je res kriva samo polna luna, ampak letosnja (prva tako poimenovana) EMA je (bila) cisto polomljena. Pa ne namigujemo (zgolj) na nacin izbora avtorjev, glasovanja in zmagovalke, ki je, po tem vrstnem redu, razkuril vse bolj slovensko klene avtorje in izvajalce, ampak predvsem na polomljene ali zvite ude, zdravje nasploh, jezike, besede (in slovenscino), note, lase in obleke.

Polomljene koscice so seveda v vroci godlji silno neprijetne, ker se zataknejo v grlu - in potem od godlje same clovek nima nic. Na primer od prijetne melodije in dobrega nastopa Dominika Kozarica, ki ga lezerno razposajeni Mojci Mavec niti ni uspelo napovedati tako, kot bi mu slo. Ubozec namrec ze tisoc let umira. Tako v svojem besedilu (na glasbo Alesa Klinarja, ki je s Sasom Fajonom pesem tudi priredil) kot na slovenskem glasbenem prizorscu, ki nikakor ne sprevidi njegove glasbene velicine.

O velicinah mladih nadobudnic (ki so prevladovale v boju za Emo - morda so se zato moski druzili bolj po skupinah?) bo povedal cas; vsekakor pa ne gre natikati kapuc pred Vetrom z juga, ki sta ga sopla Danilo Kocjancic in Drago Mislej in ki nam je prinesel Tinkaro Kovac. Pa je odsla brez besed V vetru, ki je pel pesem Vilija Resnika. V daljave, v katere so na besedilo Kajetana Kovica odplavali etnolosko razpolozeni Melita, Klarisa in Veno

Lepa para nozic M4M sta ocitno pomagala besedilu svetlolasega dela dueta Mirjam Beranek in alpsko poskocni melodiji. Razkazovanje carov - golega mladega oprsja - pa ni pomagalo mladcem iz G.r.o.m.a, ki so v maniri in maniji Caught In The Act oplemenitili se "boljse" besedilo brez obcutka za metriko, ki so ga "peli" in izgovarjali, kot bi bili se v plenickah.


© 1996,1997 STOP / Kabi d.o.o.