Nazaj
ARNES lahko v kratkem ostane brez mednarodnih povezav

Ljubljana, 20. oktobra 1998 - Ker Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za finance še vedno nista zagotovila obljubljenega denarja, utegne ARNES v kratkem ostati brez mednarodnih povezav na pan-evropsko akademsko internet omrežje TEN-34.

Na današnji tiskovni konferenci je Marko Bonač, direktor ARNES-a, povedal, da bi ARNES za pokritje vseh stroškov v letu 1998 potreboval 1.200.000.000 SIT. Ministrstvo za znanost in tehnologijo je zagotovilo in tudi nakazalo 700.000.000 SIT, Ministrstvo za šolstvo in šport pa obljubljenih 200.000.000 SIT ni nakazalo. Poleg tega je minister za finance ob sprejemanju proračuna napovedal, da bo Vlada RS iz drugih virov zagotovila še manjkajočih 300.000.000 SIT. Ker navedene obljube in napovedi doslej niso bile izpolnjene, ARNES v kratkem pričakuje prekinitev mednarodnih povezav.

Po podatkih ARNES-a 21 odstotkov prometa naredijo inštituti, razvojni oddelki in samostojni raziskovalci, kar 72 odstotkov pa univerzi ter srednje in osnovne šole, ki spadajo pod Ministrstvo za šolstvo in šport.

Tomaž Seljak z Ministrstva za znanost in tehnologijo pa je povedal, da je podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Miran Kramberger Ministrstvu za znanost in tehnologijo poslal ponudbo, v kateri ugotavlja, da sodeč po pisanju medijev ARNES nima denarja za zagotavljanje dostopa do Interneta. Ministrstvu predlaga, naj uporabnike omrežja ARNES preseli na Telekomovo omrežje SiOL, ki naj bi bilo kvalitetnejše in imelo dovolj vstopnih točk in pasovne širine. Taka rešitev naj bi proračun stala bistveno manj, kot ga stane ARNES.

Minister je v odgovoru Telekomu pojasnil, da SiOL kot komercialni ponudnik ne more vzpostavljati povezav v tuja akademska omrežja, lahko pa pomaga tako, da prilagodi ceno najetih vodov evropskemu povprečju.

Glej tudi: Bo slovenska vlada sama sebi odklopila Internet?

Povezave:


HTML pripravil Dalibor Cerar (dalibor@kabi.si)